Envizi

Op vrijdag 9 december was het IBM dag, waar we verschillende workshops mochten bijwonen van onder andere Yves Van Seters. We leerden over de connectie tussen klimaatverandering en data. We stonden versteld toen we te weten kwamen dat we zelfs dankzij pc gebruik en telefoon gebruik de aarde kapot aan het maken zijn. Ofwel geloven mensen niet in het reusachtige probleem, doen ze alsof ze er veel om geven (greenwashing), ofwel willen ze het probleem oplossen en veranderingen aangaan.

Het doel van de workshops was om ons aan te tonen hoe voornamelijk wij het probleem zouden kunnen aanpakken. Als jonge ondernemers zouden we toch een enorme rol kunnen spelen als we ons inzetten voor verandering. We kregen ook te zien hoe slecht het er daadwerkelijk aan toeging en dat we bijvoorbeeld geen bomen meer zouden hebben tegen 2050/2060, als we aan dit tempo blijven verder consumeren zonder enige verbetering.

Een goed begin zou zijn dat er meer gekeken wordt naar de duurzaamheidsdoelen. In een onderneming moeten eerst de infrastructuur, energieverbruik en de leveranciers onder de loep genomen worden. Dit geeft een duidelijk inzicht in de duurzaamheid van de onderneming. Na het vaststellen zijn er mogelijkheden om op bepaalde vlakken te gaan investeren om het niveau van duurzaamheid omhoog te krikken.

Als je tegenover de duurzaamheidsdoelen goed presteerd ben je het begin van de wereldoplossing.

Het waren 2 enorm boeiende uren, waarin ik heel wat te weten gekomen ben en toch wel geschrokken was van de impact van data op de natuur. Ik zal deze informatie zeker meenemen naar mijn eigen bedrijf/ werkomgeving op latere basis. In toekomstige bedrijven zou dit namelijk het meest belangrijke onderwerp moeten worden.

Connectie:

https://www.linkedin.com/in/yvesvanseters/

Geef een reactie